top of page

Nieuwe yogales en special; hormoonyoga

Bijgewerkt op: 1 okt. 2023

Hormoonyoga; daar heb je vast nog niet heel vaak van gehoord! Deze woman-only-yoga helpt om je hormonen, en dus ook je emoties, weer in balans te brengen. In je hormooncylus veranderen je hormonen continu. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld kort voor je menstruatie last hebt van stemmingswisselingen. Of dat je klachten waarneemt die bij de overgang horen. Wees gerust! Met onder andere hormoonyoga is het mogelijk om je hormonen in balans te brengen en te houden. 


Hormoonyoga

Vrijdag 13 oktober start de eerste les op vrijdagochtend en staat vanaf dan iedere week op het rooster.


Vrijdagochtend: 9.30 - 11.00 uur

Aanvang: vanaf 9.15 uur | deur dicht om 9.25 uur

Locatie: Munt 5

Te gebruiken met de 10-rittenkaart of een losse les


Hormoonyoga XL special

Wat weet je van de vrouwelijke hormooncyclus en jouw eigen cyclus? Welke klachten heb je? Wat kun je allemaal doen voor een goede hormoonbalans? Tijdens de Hormoonyoga XL special op zondagavond 22 oktober ontdek je hier meer over.


Naast deze praktische kennis, nemen we ook de tijd voor de nieuwe Hormoonyogales. Om de ademhalingstechnieken en houdingen van de hormoonyoga eigen te maken. Dat is extra fijn als je van plan bent de lessen wekelijks te gaan volgen.


Zondag 22 oktober: 19.00 - 21.30 uur

Prijs: 29,50

Locatie: Munt 5

Inclusief: hormoonproof snacks & drinks, checklists en journal


Werking

Tijdens hormoonyoga doe je een speciale hormoonyogaserie waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van de hormoonklieren. De dynamische houdingen in combinatie met de ademhalingstechnieken zorgen voor een betere balans in de hormonen. Door dit regelmatig te beoefenen kun je al snel resultaat behalen. Tijdens hormoonyogales leer je niet alleen je cyclus beter kennen, maar krijg je ook allerlei tips wat je naast de hormoonyoga voor een goede en gebalanceerde hormoonhuishouding kunt doen. 


Voor wie?

Hormoonyoga kan helpen bij de volgende hormoongerelateerde klachten: 


 • PMS (Premenstrueel Syndroom). In de dagen voor je menstruatie klachten zoals stemmingswisselingen, niet lekker in je vel zitten, huilbuien, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, gezwollen en pijnlijke borsten, buikpijn.


 • PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom). Vrouwen met PCOS hebben geen of een onregelmatige eisprong, met een onregelmatige of uitblijvende menstruatie tot gevolg. Dit komt doordat meerdere eicellen tegelijkertijd rijp worden. Dit kan klachten veroorzaken zoals acne, overbeharing, haaruitval, uitblijvende of heftige menstruaties en vruchtbaarheidsproblemen.


 • Overgang. De periode waarin de menstruatie van een vrouw tot stilstand komt omdat de aanmaak van hormonen vermindert. Het is ook voor vrouwen vanaf 35 jaar heel waardevol om zich voor te bereiden op deze fase zodat de overgang met veel minder klachten gepaard gaat. De meest voorkomende klachten: onregelmatige menstruatie, pvliegers en nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, gewichtstoename, slapeloosheid, dunner wordend haar, pijnlijke borsten, verminderd libido en hoofdpijn/migraine.


 • Menstruatiepijn. Veel vrouwen krijgen kort voor en/of tijdens hun menstruatie last van klachten zoals buikpijn en rugpijn. Dit komt onder andere door het samentrekken van de baarmoeder, wat wordt veroorzaakt door een verhoogde hoeveelheid van de hormonale stof prostaglandinen. Hormoonyoga helpt om ook deze stof in balans te brengen, waardoor klachten kunnen verminderen. 


 • Onvruchtbaarheid. Hormoonyoga kan bij problemen zoals onvruchtbaarheid (en Ivf-behandelingen als gevolg daarvan) helpen om de hormoonbalans te herstellen. Ook kan het eraan bijdragen dat de ovulatie en menstruatie op gang komen, waardoor het mogelijk is om zwanger te worden.


 • Zwangerschapswens. Ook wanneer je graag zwanger wilt worden, kan hormoonyoga helpen. Het zorgt er namelijk voor dat je hormonen en lichaam makkelijker een ideale staat voor bevruchting bereiken.


 • Verstoorde hormoonhuishouding na bevalling. Tijdens en na een zwangerschap maakt het lichaam veel hormonen aan. Het kan voorkomen dat de hormoonbalans na een bevalling verstoort raakt. Hierdoor kun je te maken krijgen met de volgende klachten: haaruitval, pigmentafwijkingen, onvoldoende productie van borstvoeding en postnatale (post-partum) depressie.


Wanneer geen of minder hormoon yoga

 • Niet tijdens de twee zwaarste dagen van de menstruatie.

 • Niet tijdens de zwangerschap.

 • Minder vaak bij lichamelijke aandoeningen waarbij verhoging van de oestrogeenspiegel niet gewenst is, zoals bij borstkanker en endometriose. 

 • Of andere gezondheidsproblemen waarvan je denkt dat het goed is je arts eerst te raadplegen of krachtige buikbewegingen en stimulatie van de aanmaak van oestrogeen gewenst is. Bijvoorbeeld bij vleesbomen en hartproblemen. 

 • Of als je onder psychiatrische behandeling bent. Overleg dan ook met je behandelend arts wat deze yoga inhoudt. Om te voorkomen dat het je toestand negatief beïnvloedt.Comments


bottom of page